Pleeggezin worden?

Bij Zaanse Stichting Dierenzorg werken we met gastgezinnen. Gastgezinnen zijn mensen die in hun eigen huis kittens/katten opvangen en verzorgen. Of soms een hond.  Er zijn verschillende gastgezinnen nodig, het kan gaan om:

1. Kittens die gesocialiseerd moeten worden, dat wil zeggen kittens die nog nooit een mens van dichtbij hebben gezien. Deze dieren hebben veel aandacht van mensen nodig zodat ze leren dat mensen vriendelijke wezens kunnen zijn. Als u max. 4 uurtjes per dag afwezig bent, is dit geen probleem.

2. Kittens die ziek zijn. In een gastgezin krijgen ze dan de benodigde zorg. Er is minder stress dan in het asiel en dat komt de genezing ten goede. Als u max. 4 uurtjes per dag afwezig bent, is dit geen probleem.

3. Kittens die jonger zijn dan 3 – 4 weken en veelal met de fles gevoerd (of bij- of dwanggevoerd) moeten worden. Dit is heel intensief en tijdrovend. Bij kleine kittens is er ook sprake van nachtvoeding. Als u een max. 4 uurtjes per dag afwezig bent, is dit geen probleem.

4. De laatste groep: moederpoezen met kittens. De moederpoezen kunnen hun jongen in een gastgezin in alle rust grootbrengen en er is minder risico op ziektes dan in het asiel. Als u enkele malen per week 4 tot 6 uurtjes afwezig bent, is dit geen probleem.

 

Wat wij vragen van een gastgezin:

 • Allereerst uiteraard ervaring met katten en kittens. 
 • Eigen vervoer van en naar het asiel.
 • Voldoende tijd, geduld en doorzettingsvermogen.Een apart kamertje/ruimte waar de kittens/moederpoes kunnen verblijven. Ook is de aparte ruimte bedoeld voor zieke kittens of de eerste observatie periode van de kittens als ze in het gastgezin komen. 
 • De eigen katten/huisdieren die al thuis zijn moeten ingeënt zijn. Dit is i.v.m. het overbrengen van ziektes naar de kittens maar ook om te voorkomen dat uw eigen dieren ziek worden.
 • De eigen katten moeten gecastreerd of gesteriliseerd zijn.
 • Woonachtig zijn in de Zaanstreek

Wat bieden wij:

 • Veel gespin en geknor van tevreden katten/kittens;
 • Een dagtaak die u in uw eigen omgeving kunt uitvoeren;
 • De benodigdheden, materialen, voer e.d. worden door het asiel geleverd;
 • In overleg met de coördinator gastgezinnen is bij spoed dierenarts bezoek mogelijk.

Bent u geïnteresseerd?
Vul ons inschrijfformulier voor gastgezinnen in en stuur deze naar asiel@dierenzorg.net.
De coördinator gastgezinnen neemt dan contact met u op voor een intakegesprek!

2 thoughts on “Pleeggezin worden?

 1. Beste heer/mevrouw,

  Ik woon in Zaandam en ik heb een katje gezien waarvan ik denk dat zij hulp nodig heeft. Het lijkt mij een zwerfkatje gezien haar conditie en gedrag. Ze is erg mager en je kan haar botjes direct voelen, haar vacht is overal geklit en zit vol met vuil en op sommige plekken lijkt het wel weggeschoren soort van. Ook is haar ‘miauw’ niet zoals het hoort naar mijn mening. Ik zie haar elke keer bij de Bleekerstraat onder een auto. Zou u haar willen controleren of ze gechipt is of van iemand is? Ik denk namelijk dat het zeker een zwerfkatje is dat hulp nodig heeft. Ik heb ook een foto en video ervan gemaakt maar ik weet niet waar ik het moet opsturen?

  Alvast bedankt.

  Groeten,

  Esma Bajramovic

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *