Tips bijvoeren vogels en egels in de winter

In de supermarkten en dierenspeciaalzaken liggen de voederpakketjes al weer lang in de schappen.
Dat roept de vraag op wanneer je nu eigenlijk moet beginnen met voeren. En hoe zit het ook weer met egels? 
Onderstaand zetten wij een aantal vragen en antwoorden nog eens voor u op een rij:

Vogels wel of niet bijvoeren in de winter?
Vogels kunnen het hele jaar gevoerd worden. Het is niet zo dat vogels het verleren om zelf voedsel te zoeken. Vogels verbruiken energie, door de lagere temperaturen in de winter is hun energieverbruik hoger. Ook hebben zij meer moeite met het vinden van voedsel, vooral als er sneeuw en ijs ligt. Zaden en vetbollen, pinda’s, verse appels, zijn prima in de winter, tot maart. Daarna breekt het broedseizoen aan en verandert hun voedselbehoefte. Vogels consumeren dat wat ze nodig hebben. U hoeft dus niet bang te zijn dat u overvoert. Wel is het zo dat silo’s, huisjes en waterbakjes schoon gehouden moeten worden, voor u nieuw voer of water toevoegt, om ziektes en beschimmeling te voorkomen.

Op de grond of in de boom?
Afhankelijk van het type vogel voert u op de grond of van de grond. Vogels als merels, lijsters, roodborstjes en duiven eten van de grond. Voer hen op een veilige plaats, in ieder geval veilig voor een kat. Vogels als mussen, meesjes, spechten en gaaien eten graag uit een voedersilo of huisje, op hoogte. Hangt u iets aan uw raam, maar komen ze niet? Waarschijnlijk hangt het te laag en of zijn er geen struiken of heggen in de buurt, waar ze bij onraad in kunnen wegduiken.

Watervogels voeren?
Watervogels hoeven normaal gesproken niet gevoerd te worden. Watervogels trekken weg bij tekorten of zijn goed in staat ook in de winter voor zichzelf te zorgen. Standvogels, zoals eenden en zwanen, die blijven, kunnen in barre winterse omstandigheden bijgevoerd worden. Brood is echter géén geschikte voeding. Brood voldoet niet aan de voedingseisen en is te eenzijdig. Bij grote hoeveelheden gaat brood bovendien schimmelen, veroorzaakt het ziektes en trekt het ongedierte aan. Pelletsvoedingen en gemengde granen zijn te vinden in de betere dierenzaken en geschikt om als bijvoer te dienen, het liefst in de buurt van open water, zodat de vogels het droge voer met water kunnen mengen. En zoek steeds naar ‘schone plekken’ waar u het voer neerzet, zo voorkomt u ziekteverspreiding op plekken waar veel ontlasting ligt.

Egels wel of niet bijvoeren in de winter?
In principe hoeven (gezonde) egels niet te worden gevoerd in de winter, omdat zij in winterslaap gaan. Toch kom je soms een egel tegen in de winter. Het kan zijn dat hij gestoord is in zijn winterslaap, of dat het een laat jong betreft dat onvoldoende vetreserves heeft kunnen opbouwen. In dat geval is bijvoeren gewenst. Geef egels géén melk, dat veroorzaakt diarree. Kattenvoer, nat of droog is prima. En vers water.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *