Menu Sluiten
cat-376388

Aanloopkat: vermist of zwervend?

Regelmatig krijgen we een melding over een gevonden kat. Omdat het in de praktijk vaak blijkt dat de kat in de buurt woont, zijn er een aantal punten waar u op kunt letten:

  • Ziet u de kat op vaste tijden?
  • Hoe is de algemene conditie?
  • Informeer in de buurt. Het kan zijn dat de kat nieuw is in de buurt.
  • Geef de kat geen eten. Het kan zelfs zijn dat de kat speciaal voer van de dierenarts heeft en ziek wordt van “gewoon” voer.

Het kan bijvoorbeeld gaan om:

  • een ontsnapte binnenkat;
  • een kat die door een verhuizing gedesoriënteerd is;
  • een kat die ongezien meegelift is met auto of busje;
  • een kat die dementerend is.

Geef de kat de gelegenheid om terug naar huis te gaan. Als het dier bij u lekker eten krijgt, zal het terugkomen.

Wat u kunt doen als u een kat vindt (behalve niet voeren en niet binnenlaten):

  • Is het dier ziek of gewond? Bel direct de Dierenambulance, T. 075 – 615 66 66. Er zal dan, in overleg met een dierenarts, bekeken worden of acute hulp noodzakelijk is.
  • Loopt de kat een aantal dagen rondom uw huis, neem contact op met de Dierenambulance, T. 075 -615 66 66, voor mogelijke chipcontrole.

Wij vragen vervolgens aan de medewerker op de post of er een kat met een dergelijke omschrijving geregistreerd staat als vermist. Als de gegevens niet blijken te kloppen, er geen chip wordt aangetroffen en er nog geen vermissing  is geregistreerd krijgt de kat een telefoonbandje om. Hierin wordt de eigenaar verzocht contact op te nemen met de dierenambulance. Daarnaast wordt de melding door ons verspreid via Facebook en de lokale media . De gegevens worden door ons geplaatst op de landelijke site van Amivedi. Als het dier na drie dagen nog rondloopt met het bandje en de eigenaar heeft zich niet gemeld, bel dan opnieuw de ambulance. In overleg met het asiel zal er gekeken worden of het dier opgenomen kan worden.

Als er ondanks alle moeite die er is gedaan geen eigenaar wordt gevonden, vervalt de kat na twee weken in eigendom van het asiel. Het asiel zal vervolgens proberen het dier te herplaatsten. Herplaatsing zal niet gebeuren in het gebied waar de kat gevonden is.

Het asiel is de instantie die hiertoe gemachtigd is. Een particulier persoon heeft dit recht niet. Wettelijk valt een gezelschapsdier namelijk onder het Burgerlijk Recht als “zaak” waarop eigendom, bezit en houderschap van toepassing is. Het dier valt daarmee onder het Burgerlijk Wetboek waarin dit soort zaken geregeld zijn. Daarin is onder meer geregeld wanneer u een zaak vindt, in dit geval een kat, u hiervan aangifte moet doen bij de daarvoor aangewezen instanties. Bij dieren is dat de Burgemeester maar in de praktijk is dit in de gemeente Zaanstad, Dierenzorg Zaanstreek. Als u dit nalaat ben u strafbaar, er is feitelijk sprake van diefstal  met mogelijk juridische gevolgen.

Bronvermelding: LICG / Zwerfdieren Nederland.